Sevid

sevid

Kako pričaju stanovnici, u Sevidu je oduvijek bilo više ulja i vina nego kiše. Sevid je lijepo malo mjesto Marinske rivijere s obiteljskim kućama za miran i ugodan odmor, daleko od buke velikih turističkih središta. U mjestu se nalaze arheološki ostaci Crkve Sv. Vida po kojoj je i samo mjesto dobilo ime. Ovdje se nalazi najpoznatija pješčana uvala, zaštićeni arheološki lokalitet uvala Stari Trogir.

sevid

Sevid (oko tisuću stanovnika) u sklopu općine Marina pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sevid je mjesto za kojeg se može kazati da se nalazi u gotovo netaknutoj prirodi. Bliža mjesta su Trogir, Rogoznica, Primošten, Šibenik, Kaštela i Split. Sevid je pogodan za nautički turizam jer je obala izuzetno razvedena. Stanovništvo Sevida se bavi poljoprivredom u kojoj prednjače uzgoj vinove loze i maslina i ribarstvo. Gastro ponuda domaćih proizvoda proizlazi upravo iz gospodarskih djelatnosti kojima se stanovništvo mjesta bavi. Uvijek je na stolu ekstra djevičansko maslinovo ulje, slana srdela, dalmatinski pršut, ovčji sir iz Dalmatinske zagore, kvalitetna janjetina, oborita riba (komarče, lubini, zubaci), škampi, školjke, jastozi i kvalitetno vino proizvedeno u stoljetnim domaćim konobama.

sevid

U ponudi gostoljubivih domaćina mjesta Sevid naći će se i jednodnevni izleti na obližnje otoke na kojima će se naći mjesta i za one koji su skloni robinzonskom načinu življenja. Sevid i njegova okolina je uvijek spremna za prihvat svojih gostiju jer nude slijedeće: domaće konobe, restorane, pizzerije, caffe barove, velik broj apartmana u privatnom smještaju, sportsko rekreativne terene, posjet kulturno-zabavnim manifestacijama (likovne izložbe, koncerti klasične i zabavne glazbe). Kako u Dalmaciji skoro svako mjesto ima svoju feštu, prilika je da u njima sudjeluju i turisti bilo kao sudionici ili kao promatrači.

sevid

U neposrednoj blizini Sevida su i gradovi, koji su sami po sebi spomenici kulture (Šibenik, Trogir i Split). Planine Mosor, Kozjak i Biokovo, sa kojih puca pogled na naše vrlo atraktivne otoke (Hvar, Brač, Vis), pogodne su za planinarenje. Turisti, koji su željni noćnog provoda, imaju mogućnosti posjetiti diskoteke u Trogiru, Splitu i Primoštenu, gdje se uz poznata imena hrvatske estrade mogu zabaviti do ranih jutarnjih sati. Sevid je prometno izuzetno dobro povezan sa ostalim turističkim destinacijama, bilo da se radi o Hrvatskoj ili u svijetu - aerodrom Split, autoput i trajektna luka Split.